Масата за хранене често се използва и за забавление на обитателите, оставайки трайни  щастливи спомени , в допълнение към това, тя служи като място за вкусни ястия. В тази публикация ще обсъдим елементите, които трябва да вземете предвид, когато избирате идеалната маса за хранене, като размер, форма, материал и стил, за да сте сигурни, че отговаря на всички ваши нужди за вас и вашето семейство. Нека започнем с първия раздел на статията, която се фокусира върху разбирането за важните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на маса за хранене.

I. Оценяване на вашата зона за хранене


Преди да започнете да търсите маса за хранене, помислете за следните елементи:

 1. Размери на стаята: Най-големият размер на масата, който може да се побере удобно, като същевременно осигурява място за столове и движение около масата, необходимо е да измерите дължината и ширината на вашата зона за хранене.
 2. Поток на трафика: За да осигурите лесно движение и достъп до местата за сядане и необходимото просттранство за готвене и преминаване, уверете се, че има достатъчно пространство (поне 90 см) между масата и всички съседни стени или мебели.
 3. Капацитет за места: Вземете предвид броя на посетителите, който възнамерявате да приемате обикновено, както и всички допълнителни места, които може да са ви необходими за празненства или други специални събития.


II.Избор на правилния размер на масата

Важно е да изберете правилния размер на масата както за удобство, така и за практичност. Следвайте тези предложения:

 1. Ширина на масата: За да побере гарнитури и ястия за сервиране, масата трябва да е най-малко 90 см широка.
 2. Препоръки за капацитет за сядане: За да гарантирате достатъчно място за лактите и лично пространство, разпределете 60 до 80 см дължина на масата на човек.
 3. Дължина на масата за специални поводи: Ако искате да бъдете домакин на по-големи събития, помислете за закупуване на маса с удължители или такава, която е модулна и може да бъде уголемена, ако е необходимо.


III. Избор на най-добрата форма на масата

Формата на вашата маса за хранене може да повлияе както на нейния външен вид, така и на начина, по който тя се използва. Разгледайте тези типични форми на маси:

 1. Правоъгълни маси: Поради способността си да побира по-големи компании и обща съвместимост с трапезарии, правоъгълните маси са най-често срещаният вариант. Поради тяхната адаптивност, те могат да паснат на всяка ситуацията.
 2. Кръглите маси позволяват лесен зрителен контакт и взаимодействие, което ги прави идеални за частни разговори или по-малки места за хранене. Освен това ,те функционират ефективно в жилищни зони с отворен план.
 3. Квадратни маси: Те са идеални за малки зони за хранене или за осигуряване на достатъчно място за четирима души, за да седнат удобно. Освен това те могат да бъдат свързани, за да осигурят по-голяма зона за хранене за специални събития.
 4. Овални маси: Овалните маси комбинират предимствата на правоъгълните и кръглите маси, осигурявайки много места за сядане и по-уютна атмосфера за хранене.


IV. Съображения за материали и конструкция

Дълготрайността, естетиката и нуждите от поддръжка на вашата маса за хранене ще зависят от използвания материал и структура. Популярните материали се състоят от:

 1. Дърво: Дървото е изпитан с времето и адаптивен материал, който допълва различни философии на дизайна. Масите от масивно дърво могат да бъдат боядисани или полирани, което ги прави устойчиви във времето. Обаче могат да бъдат уязвими на топлина, влага и надраскване.
 2. Стъкло: Стъклените трапезни маси имат елегантен, съвременен външен вид и създават усещане за стил. Въпреки че са лесни за почистване, те могат да имат видими следи от ръце и петна.
 3. Металните маси са здрави, лесни за поддръжка и подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба. За отличителен и модерен външен вид те могат да се комбинират с различни материали като дърво, стъкло или камък.
 4. Камък: Каменните маси, като мрамор или гранит, придават на вашата трапезария усещане за разкош и изтънченост. Въпреки че са здрави и устойчиви на топлина и надраскване, може да се нуждаят от допълнително почистване и поддръжка, за да се избегнат петна.

V. Избор на идеалния стил на масата

Изберете дизайн на маса за хранене, който допълва вашия стил и декора, който вече имате. Няколко общи стилове включват:

 1. Традиционен: Масивното дърво често се използва за създаване на традиционни трапезни маси, които могат да включват сложни декорации, като резбовани крака или изящни корнизи. Те допълват ефективно официалните трапезарии и традиционните интериорни стилове.
 2. Модерни: За  модерните трапезни маси могат да се използват материали като стъкло, алуминий или инженерно дърво и да имат прости, минималистични форми. Mодерни и минималистични интериори са много подходящи за тяхната употреба. 
 3. Рустик: Рустикалните маси често включват отличителни текстури, естествени и груби материали , като регенерирано дърво или сурова дървесина, за да се постигне по-грубовата форма и естествен вид. Те изглеждат добре в ретро или индустриален стил.
 4. Преходни: Преходните трапезни маси предлагат гъвкава алтернатива, която може да приспособи различни тенденции в интериорния дизайн, тъй като те включват аспекти от класически и модерен дизайн.


VI. Допълнителни съображения

В допълнение към гореспоменатите основни елементи, може да искате да вземете предвид следните други характеристики, които могат да подобрят употребата и естетическата привлекателност на вашата маса за хранене:

 1. Разтегателни маси: За големи събирания или специални събития, масите с удължители или вградени модули , могат да бъдат разтегнати, за да поберат повече хора.
 2. Основа на пиедестал: В по-малки зони за хранене, основата на пиедестал може да увеличи пространството за краката и да улесни придвижването на гостите около масата.
 3. Детайли за плота: Помислете за добавяне на необичайни покрития, инкрустации или акценти върху плота, които могат да осигурят визуален интерес и да хармонизират с цялостната ви схема на интериорен дизайн.


Заключение

Размерът, формата, материалът и дизайнът са важни съображения, когато избирате най-добрата маса за хранене за вашето семейство и забавни моменти. Можете да намерите идеалната маса, която не само отговаря на вашите практически нужди, но и подобрява цялостния облик на дома ви.. Когато избирате маса за хранене, имайте предвид тези пет въпроса:

 1. Колко голяма е моята трапезария и колко място ми трябва около масата, за да могат хората да се разхождат удобно?
 2. Колко хора обикновено трябва да настаня и колко допълнително място може да ми е необходимо за специални събития?
 3. Коя форма на маса ще работи най-добре за моето място за хранене и събитията, които възнамерявам да организирам?
 4. Кои строителни материали и техники отговарят на изискванията ми за дълголетие, поддръжка и естетически вид?
 5. Каква маса за трапезария най-добре отговаря на моите предпочитания и декора, който вече имам.

Author indomin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *