Световно известно е дълбокия ефект, който цветът може да има върху атмосферата и настроението във вашия дом. За да се създаде среда, която е гостоприемна, приятна и практична, психологията на цвета е жизненоважна. В тази статия ще обсъдим как да изберете подходящите цветове на мебелите за вашия дом, въз основа на психологическия ефект на различните цветове. Нека започнем с първия раздел на статията, където ще говорим за основите на психологията на цветовете и как да ги приложите в своя полза, когато  избирате мебели.

I. Разбиране психологията на цвета

Предметът психология на цветовете изследва как различните нюанси могат да повлияят на нашите чувства, идеи и възприятия. Трябва да изберете подходящите цветови комбинации за вашия дом, за да постигнете идеалното настроение, тъй като всеки цвят има различно психологическо въздействие. Следват някои типични цветови съотношения, които трябва да се вземат предвид при избора на мебели:

 1. Червено: Червеният цвят често се свързва с енергичност, страст и вълнение. Това е популярна опция за трапезарии и други социални среди, тъй като може да събуди любопитството и апетита. Важно е да използвате червеното пестеливо и да му противодействате с неутрални тонове, защото може да бъде прекалено властно във високи концентрации.
 2. Синьо: Синьото е релаксиращ, успокояващ нюанс. Това е чудесен вариант за бани, спални или всяко друго място, където искате да насърчите релаксация и обновяване. По-тъмният блус може да предизвика идеи за изтънченост и елегантност, докато по-светлото синьо може да предизвика усещане за чистота и свежест.
 3. Зелено: Зеленото е оттенъкът на природата и означава хармония, прераждане и напредък. За всекидневни, спални или домашни офиси може да създаде релаксираща и спокойна атмосфера. По-тъмните цветове на зеленото могат да създадат усещане за плътност и богатство, докато по-светлите нюанси могат да изглеждат енергизиращи и освежаващи.
 4. Жълто: Щастливият, оптимистичен оттенък на жълтото може да повдигне настроението ви и да ви накара да се почувствате уютни и доволни. Той е идеален за кухни, кътове за закуска и всяка друга стая, в която искате да създадете весело и оптимистично настроение. Жълтото може да е прекалено силно в излишък, подобно на червеното, затова е важно да го балансирате с по-неутрални тонове.

II. Съчетаване на цвета на мебелите с предназначението на помещението

Правилните цветове на мебелите са силно повлияни от предназначението на пространството. Изберете цветове, които ще допринесат за идеалната атмосфера и настроение, което искате да създадете на всяко място. Ето няколко предложения за избор на цвят на мебелите според предназначението на стаята:

 1. Дневна: Семейство и приятели често се събират в хола, за да се отпуснат и да си поговорят. Изберете мебелни нюанси като меки неутрални, топли земни тонове или релаксиращи синьо и зелено, които ще ви накарат да се чувствате комфортно, топло и спокойно.
 2. Спалня: Тъй като спалнята трябва да бъде убежище за почивка и релаксация, изберете цветове на мебелите, които вдъхват мир и спокойствие. По-топлите нюанси като прасковено или бледожълто, могат да създадат усещане за комфорт, но студените нюанси като синьо, зелено или мека лавандула могат да допринесат за създаването на релаксираща среда.
 3. Трапезария:Трапезарията е място, където хората се събират, за да се хранят  и да разговарят помежду си. Помислете за избор на обзавеждане в топли неутрални, пурпурни или други живи нюанси, които насърчават дискусията и глада. Ако харесвате по-официална и изискана среда за хранене, можете да изберете по-сдържана цветова гама.
 4. Домашен офис: Изберете цветове на мебелите, които насърчават вниманието и намаляват разсейването, защото домашният офис е място за продуктивност и фокус. Докато нюанси на синьо или зелено могат да насърчат креативността и да облекчат напрежението, неутралните нюанси като сиво, бежово или меко бяло могат да помогнат за насърчаване на тиха и фокусирана среда. Избягвайте да използвате твърде ярки или силни цветове, тъй като те могат да бъдат натоварващи  или разсейващи.

III. Избор на мебели, които балансират цветовете и неутралните нюанси

За да създадете балансирана и естетически приятна стая, от решаващо значение е избора на цвят  на мебелите, като същевременно балансирате тези цветове с неутрални тонове. Следват някои насоки за намиране на идеалната хармония между цвят и неутрални нюанси:

 1. Използвайте цветова палитра:
 2. За да създадете единен и привлекателен външен вид, изберете цветова схема за вашето пространство, като монохромна, допълнителна или аналогична цветова схема. Това ще улесни смесването и съпоставянето на мебели и ще помогне при  избора ви на цвят.
 3. Закрепете пространството си с неутрални елементи: Изберете по-големи, по-значителни мебели в неутрални цветове, като дивани, легла или маси за хранене, за да закотвите стаята си и да осигурите солидна основа за по-смели, по-цветни акценти.
 4. Можете да добавите цвят към стаята си с аксесоари, като декоративни възглавници, произведения на изкуството или декоративни предмети, както и с по-малки акценти, като столове, кушетки или малки маси. Това ви позволява да експериментирате с различни цветове, без те  да надделяват в  стаята или да се ангажирате с определен нюанс за по-големи обекти.

IV. Проучете как осветлението влияе на цветовете

Важно е да вземете предвид осветлението във вашето пространство, когато избирате мебели, тъй като то може да има голямо влияние върху това как изглеждат цветовете. Отделни източници на светлина, включително дневна светлина, крушки с нажежаема жичка и светодиоди, могат да имат различно въздействие върху това как изглеждат цветовете. За да сте сигурни, че цветовете ще изглеждат добре в стаята ви както през деня, така и през нощта, тествайте мостри на мебели във вашия район при различни условия на осветление.

v. Заключение

За да вземете правилното решение при избора на идеалните цветове на мебелите за вашия дом, помислете върху следните въпроси:

 1. Какво чувство искам да предизвикам в това пространство?
 2. Какви ефекти ще има цветът на мебелите върху интериорния дизайн и цветовата схема на пространството?
 3. Ще се съчетае ли цветът на мебелите с декора или ще бъде в противоречие с него?
 4. Как ще изглежда цветът  на мебелите в пространството, когато са осветени по различен начин?
 5. Могат ли другите мебели и аксесоари в пространството да бъдат балансирани и хармонично съчетани с този цвят?

Ще можете да изберете идеалните цветове на мебелите за вашия дом, като вземете предвид тези съображения и съгласно предложенията в тази статия. Това ще ви помогне да създадете стая, която е както естетически приятна, така и психологически релаксираща.

Author indomin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *